En motorvej er ikke en del af løsningen. Den er en del af problemet.

I årevis har borgerne i Næstved hørt på, at alle vores problemer kan løses, hvis bare der kommer en motorvej til byen. Erhverv og bosætning vil blomstre, og velstand vil følge. Der er nærmest ingen grænser for hvad en motorvej ikke kan gøre. Vi har efterhånden hørt det gentaget så mange gange, at de færreste efterhånden stiller spørgsmål ved, om det nu også kan være rigtigt. Det lyder næsten for godt til at være sandt, at der bare skal en ny vej til.

Og når noget lyder for godt til at være sandt…

Det er på ingen måde givet at Næstved Kommune vil have gavn af en motorvej. En motorvej kører naturligvis i begge retninger, så ligesom den kan fragte mennesker til byen, kan den fragte dem væk. Måske kan de lokale håndværkere nemmere komme omkring og komme nemmere til opgaver uden for kommunen – men det kan også være at lokale håndværkere nemmere bliver udkonkurreret af store firmaer udefra, som hurtigere kan komme til Næstved. Måske vil flere mennesker flytte til Næstved, når de nemmere kan pendle til arbejde – men det kan også være at færre mennesker vil flytte til, fordi de kan bo andre steder, og hurtigere pendle til arbejdet i Næstved. Det er altså langt fra sikkert, at motorvejen vil gøre noget som helst positivt for Næstved. Den vil dog – i hvert fald i en periode – sikre at vi kan komme et par minutter hurtigere fra Næstved og ud til Sydmotorvejen. Men meget af denne besparelse kunne opnås på en meget mere klimavenlig måde, hvis de mere end 1 ½ milliarder kr., som projektet vil koste, i stedet blev brugt til at sikre bedre, billigere og hurtigere offentlig transport. Så ville der være et bæredygtigt alternativ til dem der ikke er afhængige af bilen. Og så ville der være mindre trængsel på gedestien, for dem som ikke kan undvære bilen.

En motorvej til Næstved vil koste mere end 100.000 kr. – per meter! For de penge får vi helt sikkert større CO2 udledning, mere mikroplast fra bildæk, mere støj til naboer. Det lyder ikke som en god måde at bruge borgernes penge. De fleste har efterhånden hørt om klimakrisen, og de fleste har også hørt, at klimakrisen ikke løses ved at få flere biler ud på vejene.

Fra Enhedslisten Næstved

Susanne S. Tariq, byrådskandidat
Tommy Lindegaard, bestyrelsesmedlem og byrådskandidat
Ninna Buechek Bay, byrådskandidat
Peter Wittrock, byrådskandidat
Hanne Holse, byrådskandidat
Simon Mundus, bestyrelsesmedlem og byrådskandidat
Freja Lynæs Larsen, bestyrelsesmedlem

Læserbrev sendt til Sjællandske d.25/10-21